Autoflowerit – Historia ja tulevaisuus

Autoflowers — vēsture un nākotne

Autoflower attiecas uz kaņepju auga ģenētisku iezīmi, kas izraisa tā ziedēšanu neatkarīgi no dienas garuma. Bet no kurienes nāk autopuķes un kur tās dodas?

Saknes Sibīrijā

Autoflower gēns sākotnēji tika izstrādāts Krievijā. Autoflower funkcija ir bijusi adaptācija, kad celmi izplatījās no savām izcelsmes vietām Ķīnā un Indijā uz pasaules ziemeļu nostūros. Vasarā augam jābūt agrāk uzziedējušam, lai sēklas būtu paspējušas nogatavoties pirms ziemas.

Nav pārliecības par to, vai šī īpašība savvaļas celmos ir attīstījusies neatkarīgi, vai arī cilvēki, iespējams, ir veicinājuši mutācijas izplatīšanos, atlasot augus.

Informācija vairojas, mainās nomenklatūra

Pieaugot kaņepju ģenētiskajai izpētei, palielinās arī mūsu izpratne. Sākotnēji, kad krievu botāniķis D. E. Janiščevskis 1924. gadā Sibīrijā atklāja savvaļas kaņepes, viņš uzskatīja, ka tās ir pilnīgi atsevišķa suga, jo to augšanas paradumi bija ļoti atšķirīgi salīdzinājumā ar Indijas radiniekiem.

Tomēr tagad ir zināms, ka Cannabis ruderalis nav atsevišķa suga un ir lēnām pārdēvēta. Jaunais nosaukums ir C. sativa sativa var. spontāni. "Sativa" nosaukumā attiecas uz kultivēšanu, bet "spontanea" uz to, ka tas ir variants, kas ir izbēdzis no audzēšanas un tagad parādās savvaļā - tas ir, spontāni. Sibīrijā savvaļas kaņepes aug kā nezāle grāvju krastos un asfalta plaisās.

Komerciālo autopuķu dzimšana

No komerciālās puses autoflowers ir salīdzinoši jauna atklāsme. Astoņdesmitajos gados Nevil Schoenmakers, kurš nodibināja pirmo komerciālo kaņepju sēklu banku, devās uz reģioniem, kas atrodas uz Ungārijas un Krievijas robežas, kur atrada un savāca savvaļas kaņepju augus, kas aug gar lielceļiem un zied vasaras vidū. Pēc Nevila teiktā, šajās kaņepēs gandrīz nebija uzkrājies trichome pārklājums, un tāpēc šī ģenētika prasīja daudz darba, lai ražotu Rietumu patērētājiem piemērotas šķirnes.

Pirmajos eksperimentos Nevils krustoja šos savvaļas kaņepju celmus ar viņa populārāko iekštelpu sēklu celmu īsākajiem paraugiem. Šajā gadījumā piem. klasiskā šķirne Ruderalis Skunk un pirmās Mexican Rudy tipa līnijas.

Autoflower gēnu lietderība tika pamanīta arī lauksaimniecības jomā; 1995. gadā Jace Callaway sāka Somijā audzēt Finola eļļas augu sēklu šķirni no Krievijas Vavilova institūta saglabātajām sēklām, kuras viņš saņēma no David Watson, kurš tajā laikā bija Starptautiskās kaņepju asociācijas IHA priekšsēdētājs (kurš pazīstams arī kā Skunkman Sams un oriģinālais Skunk #1 un Original Haze šķirņu izplatītājs).

Autoflowers 2000. gadu sākumā popularizēja kanādietis The Joint Doctor, tagad ar savu tagad leģendāro šķirni Lowryder #1. Šajā posmā Ziemeļvalstīs sākās arī autoflower šķirņu audzēšana; Stuporsonic tika izveidots Zviedrijā, bet Jeppis Girl tika izveidots Pjetarsāri.

Savvaļas kaņepes (autors Nevil Schoenmakers) uz The Seed Bank kataloga vāka 1987. gadā.

Autopuķu šķirņu audzēšana ir prasme

Tā kā pašpuķu šķirnes vienmēr sāk ziedēt pēc noteiktas augšanas stadijas, to audzēšana ir sarežģīta. Vaislas indivīdiem spraudeņus nevar ņemt, un tāpēc mātes nevar saglabāt. Turklāt automātiskās ziedēšanas iezīme ir recesīva. Tātad abiem vecākiem ir jābūt autoflower gēna nesējiem, lai pēcnācēji izpaustu pazīmi. Papildus tam krustojumiem parasti ir nepieciešama stabilizācija līdz ceturtajai paaudzei, lai visi sēklu partijas indivīdi nēsātu šos gēnus.

Svaigi radītāji un jaunas vēsmas

2010. gados sēklu ražotāji Mephisto Genetics un Fast Buds sāka audzēt jaunas autoziedu paaudzes.

Uzņēmumu Mephisto Genetics 2014. gadā dibināja britu duets, kurš meklēja Spānijas likumdošanas ziņā brīvāku atmosfēru. Viņi nolēma šķērsot savus tagad slavenos spraudeņus ar labākajām autoflower līnijām, kādas bija savās kolekcijās. No šiem dzima piem. Līnijas ar nosaukumu Sour Crack un Walter White, kuras tālāk tika šķērsotas White Crack šķirnē, radīja pirmos pašpuķu augus, kuru kanabinoīdu saturs pārsniedza 27 procentus. Daudzi labi pazīstami selekcionāri (piemēram, Mr. Nice Seeds un Karma Genetics) ir bijuši tik pārliecināti par Mephisto iegūtajiem rezultātiem, ka ir devuši savus veiksmīgos celmus, lai tos apstrādātu pašpuķu krustojumos.

2010. gadā amerikāņu draugu dibinātais uzņēmums Fast Buds darbojas arī no Spānijas. No paša sākuma Lafkas vīzija ir bijusi radīt ievērības cienīgas autoflower versijas no karstākās elites ģenētikas. Pēdējos gados lafka investējusi arī savu siera kūku un līmes līniju izstrādē. Tiek solīts, ka populārā Strawberry Banana autoflower versija, ko nesen izlaida Fast Buds, palielinās kanabinoīdu saturu līdz vairāk nekā 27 procentpunktiem. Šķiet, ka katras paaudzes vairošanās un esošās autoflower līnijas šķērsošana ar jaunu fotoperioda vecāku pārspēj iepriekšējos koncentrācijas rekordus, tāpēc var redzēt, ka autoflowers joprojām turpinās.

Tiek uzskatīts, ka jaunākās auto šķirnes ir vairāk nekā divdesmit paaudzes no ruderālajiem savvaļas dadžiem. Pat Lowryder, kas atrodams vairuma automašīnu šķirņu krustošanās līnijās, augos ir palicis ļoti maz. Papildus koncentrācijas pieaugumam tas ir arī mainījis augu izskatu tuvāk fotoperido augu tipiskajiem izmēriem. Selekcija ir novedusi pie tā, ka pašreizējās automašīnu šķirnes gandrīz vairs nav īslaicīgas, un tās vairs nesmaržo tāpat kā siens.

Visos gadījumos autoflower gēni nav iegūti no ruderālajām kaņepēm. ACE Seeds, spāņu lauka šķirņu savākšanas un reģistrēšanas speciālists, ir atradis ziemeļblāzmas celma pārstāvjus, kas zied neatkarīgi no fotoperioda, kuru tie krustoja ar Malāvijas lauka celmu. Malawi x Northern Lights Auto tika izlaists pirms pāris gadiem, un šīs līnijas vīrišķais augs ir darbojies kā apputeksnētājs, kad tika izveidots Zamaldelica Auto. Šo augu anatomija, tāpat kā tropiskajiem augiem, ir ar gariem kātiem un bagātīga, tāpēc atšķirības ar Lowryder celmu pārstāvjiem ir diezgan redzamas.

Kaņepju zinātniskās izpētes eksperta Ernesta Sma 2018. gada raksts paredzēja īsi augošu autopuķu nepielūdzamo nākotni komerciālu šķirņu attīstībai – gan eļļas augu sēklu ražošanai, gan kanabinoīdu iegūšanai audzētām kaņepēm.

Atpakaļ uz emuāru